Kadife Balığı

L: Tinca tinca M: Yeşil Sazan İ: Tench A: Schleie F: Tanche Vücudu oldukça kalın ve yüksektir. Ağzı orta büyüklükte yukarı çevrilmiş olup, ağız köşelerinde birer adet yassı bıyık bulunur; […]
  • L: Tinca tinca
  • M: Yeşil Sazan
  • İ: Tench
  • A: Schleie
  • F: Tanche

Vücudu oldukça kalın ve yüksektir. Ağzı orta büyüklükte yukarı çevrilmiş olup, ağız köşelerinde birer adet yassı bıyık bulunur; bu bıyığın uzunluğu göz çapından küçüktür. Çok küçük olan pullarının yarıdan fazlası vücut içine gömülüdür. Yüzgeçlerin hepsi yuvarlaktır.

Vücut rengi bulunduğu ortama göre değişir. Yan taraflar koyu kahverengi, yeşilimsi – kahve veya parlak yeşilimsi sarıdır. Akıntılı sularda açık renkli, küçük göllerle gölgelik bölgelerde siyaha yakın renktedirler.

Ortalama uzunluk 20 – 40 cm, maksimum uzunluk 60 – 70 cm; ortalama ağırlık 500 – 600 gr, maksimum ağırlık ise 3 – 4 kg’dır.

AV YASAĞI

Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ve Osmaniye il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Mart – 1 Haziran tarihleri arasında,  Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mart – 15 Haziran tarihleri arasında, Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop,  Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Yozgat il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Nisan – 1 Temmuz tarihleri arasında, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Van il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mayıs – 15 Ağustos tarihleri arasında, sazangillerin avcılığı yasaktır

Minimum Avlanma Boyu: 26 cm

ÜREME DÖNEMİ

Eşeysel olgunluğa 3 – 4 yaşında ulaşır. Mayıs – Temmuz üreme dönemidir. Yumurta verimliliği ortalama 300.000 adettir.

TÜKETİM ŞEKLİ

Bu balığın eti yumuşak, lezzetli, oldukça semiz ve kılçıksızdır. Taze olarak tüketilir.

Yemek Önerileri